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Thank you for your request received on 10 May 2021, for the following information:
 
Can the council planning department please document for me where they 
measure the height of an outbuilding (CLASS E) when it is a) within 2 meters 
of a boundary & b) on a sloping ground. 

Supporting information: 
Extracts from Section E, Page 43 of Permitted development rights for 
Householders - Technical Guidance (September 2019) 
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/
attachment_data/file/830643/190910_Tech_Guide_for_publishing.pdf 
a) The height of the building, enclosure or container should (recommendation) 
be measured from the highest ground level immediately adjacent to the 
building, enclosure, or container to its highest point. 
b) If any (unconditional) part of the building, container or enclosure is within 2 
metres of the boundary of the curtilage of the house, then the height limit for 
the total development is restricted to 2.5 metres if it is to be permitted 
development. 

Additional References: 
The Town and Country Planning (General Permitted Development) (England) 
Order 2015 
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/596/schedule/2/made 
Class E of part 1 of schedule 2 of the General Permitted Development Order 
1995 as amended states outbuildings within 2 metres of a boundary cannot be 
more than 2.5 metres high. 

Planning Portal Mini Guide: 
https://ecab.planningportal.co.uk/uploads/miniguides/outbuildings/Outbuilding
s.pdf 

I am pretty sure this will be an easy question to answer.
 
We have processed this request under the Environmental Information Regulations 
2004.
 
Response 
 
I can confirm that London Borough of Barnet holds the information you requested. 
However, we consider that the following exceptions apply to some of the information 
requested.  



 
We consider that Regulation 6(1)(b) applies to the information requested because 
the information requested is already publicly available and easily accessible. 

Can the council planning department please document for me where they 
measure the height of an outbuilding (CLASS E) when it is a) within 2 meters 
of a boundary & b) on a sloping ground. 

Supporting information: 
Extracts from Section E, Page 43 of Permitted development rights for 
Householders - Technical Guidance (September 2019) 
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/
attachment_data/file/830643/190910_Tech_Guide_for_publishing.pdf 
a) The height of the building, enclosure or container should (recommendation) 
be measured from the highest ground level immediately adjacent to the 
building, enclosure, or container to its highest point. 
b) If any (unconditional) part of the building, container or enclosure is within 2 
metres of the boundary of the curtilage of the house, then the height limit for 
the total development is restricted to 2.5 metres if it is to be permitted 
development. 

Additional References: 
The Town and Country Planning (General Permitted Development) (England) 
Order 2015 
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/596/schedule/2/made 
Class E of part 1 of schedule 2 of the General Permitted Development Order 
1995 as amended states outbuildings within 2 metres of a boundary cannot be 
more than 2.5 metres high. 

Planning Portal Mini Guide: 
https://ecab.planningportal.co.uk/uploads/miniguides/outbuildings/Outbuilding
s.pdf

This information is available on the below link

https://interactive.planningportal.co.uk

 

Further information

If you are interested in the data that the council holds you may wish to visit Open 
Barnet, the council’s data portal. This brings together all our published datasets and 
other information of interest on one searchable database for anyone, anywhere to 
access.   http://open.barnet.gov.uk/

Advice and Assistance : Direct Marketing 

If you are a company that intends to use the names and contact details of council 
officers (or other officers) provided in this response for direct marketing, you need to 
be registered with the Information Commissioner to process personal data for this 
purpose.  You must also check that the individual (whom you wish to contact for 
direct marketing purposes) is not registered with one of the Preference Services to 
prevent Direct Marketing. If they are you must adhere to this preference. 

You must also ensure you comply with the Privacy Electronic and Communications 

http://open.barnet.gov.uk/


Regulations (PECR). For more information follow this Link   www.ico.org.uk

For the avoidance of doubt the provision of council (and other) officer names 
and contact details under FOI does not give consent to receive direct 
marketing via any media and expressly does not constitute a ‘soft opt-in’ 
under PECR. 

Your rights  

If you are unhappy with the way your request for information has been handled, you 
can request a review within the next 40 working days by writing to the Information 
Management Team at: foi@barnet.gov.uk. Or by post to Information Management 
Team (FOI) London Borough of Barnet, 2 Bristol Avenue, Colindale, NW9 4EW
 
If, having exhausted our review procedure, you remain dissatisfied with the handling 
of your request or complaint, you will have a right to appeal to the Information 
Commissioner at: The Information Commissioner's Office, Wycliffe House, Water 
Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF (telephone: 0303 123 1113; website 
www.ico.org.uk).  There is no charge for making an appeal.
 
 

http://www.ico.org.uk/
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